Barcelona Design Platform

You Are Viewing

A Blog Post

CE = Producte segur … ¿¿segur ??

Encara que tots coneixem el símbol CE, hi ha molta confusió respecte al que significa. Fins i tot es dubta del que el símbol representa!: mentre uns diuen que són les sigles de Conformité Européene altres asseguren que oficialment no representa res.
Nomenclatures a banda, ja que és el que menys ens importa, anem veure què comporta aquest símbol.

Què comporta el marcatge CE?
Per començar CE no és una marca, sinó que és un marcat d’identificació mitjançant el qual el fabricant / importador informa als usuaris que un producte compleix la legislació obligatòria europea en matèria de salut i seguretat.

Fins aquí tot ok, però si aprofunditzem una mica més en la definició trobarem que …

Qui expedeix aquest tipus d’identificació?
Doncs ningú, és el propi proveïdor sota la seva responsabilitat i criteri, qui declara que el producte compleix amb totes les directives europees aplicables.
Per tant que un aparell el porti, no vol dir obligatòriament que aquest aparell les compleix, ja que no implica que algú (una agència certificadora, organisme estatal, …) ho hagi comprovat.
L’únic que s’aconsegueix amb això, és comprometre el fabricant a respondre legalment si algun client els demanda en comprovar que aquest aparell no compleix amb la normativa europea tal com indica el símbol.

És obligatori?
Doncs sí, aquest marcat és obligatori per operar en els països que pertanyen a la Unió Europea. Si un producte té el marcatge CE, cap dels estats membres el poden prohibir, restringir o impedir la col•locació en el mercat o posada en servei del producte.
Cal destacar que el marcatge CE tampoc indica que un producte ha estat fabricat a l’Espai Econòmic Europeu, sinó que compleix les provisions de les Directives Europees aplicables

A quins productes afecta?
No tots els productes estan obligats a portar el marcatge CE. Solen ser productes electrònics, joguines i similars (joguines, ordinadors, telèfons mòbils i bombetes).
Grups de productes obligats a portar el marcatge CE.

Per acabar-ho d’embolicar
Les autoritats Xineses han aprovat el nou símbol de “la Xina Export” que casualment s’assembla moltíssim al símbol “CE”. I si no, comprova-ho tu mateix.

CE_ChinaVsEuropa

Aquest símbol significa “la Xina Export” (producte fabricat a la Xina) i com et pots ben imaginar el fabricant no està compromès a complir les normes europees. Només es diferencia de l’europeu en la distància entre els dos símbols. En el símbol xinès, les “lletres” estan molt més juntes que a l’Europeu.
Recordem que la marca CE és un passaport per al comerç del producte dins dels països de la Unió Europea, així que les possibles confusions surten molt rendibles. Casualitat? Aaaay, crec que ja estem majors per això.

Últimes reflexions
El marcatge és CE és un símbol obligatori que han de portar determinats grups de productes per operar (o sigui, vendre) a la UE. Es va crear per informar a l’usuari que el producte compleix amb els requisits mínims de legislació obligatòria europea en matèria de salut i seguretat.
I em pregunto jo: si és obligatori, per què necessitem un segell acreditatiu? És obligatori tenir carnet per conduir un cotxe i no per això he de portar una xapeta sobre on digui que el tingui.
I si ningú ho comprova per què ho han creat? Em remeto a l’exemple anterior, per treure el carnet he hagut d’anar a una entitat oficial (autoescola) perquè acreditin que compleixo amb els requisits per poder conduir. En fi, que fa pensar.
Així que en aquesta època de l’any on no parem de comprar, caldrà anar amb ull no ens donin panda per botifarra 😉

Leave a Reply